'Onrust bij ministeries vanwege strenger lobbybeleid oud-ministers' – Linda

Het demissionaire kabinet buigt zich vrijdag over nieuwe lobbyregels voor bewindslieden die Den Haag verlaten. Maar het ambtelijk advies lijkt zo streng, dat er onrust ontstaat binnen de .
Meerdere betrokkenen vragen zich af of de regels niet te ver gaan, schrijft De Telegraaf.
In het advies zouden strenge beperkingen staan over bijvoorbeeld de sectoren waar oud-bewindslieden nog aan de slag kunnen. De noodzaak van een beleid werd duidelijk toen minister Cora van Nieuwenhuizen naar een adviesclub voor duurzaam beleid vertrok en staatssecretaris Stientje van Veldhoven voor de energielobby koos.
Vooral de overstap van Van Nieuwenhuizen deed wat wenkbrauwen fronsen. Ze stapte over naar de energielobby, terwijl ze kort daarvoor nog aanschoof de ministerraad om keuzes te maken over het klimaatgeld.
Het vertrek van de bewindslieden deed veel stof opwaaien, al bleek al snel dat ze geen wetten of regels overtraden. In andere landen zou zo’n lobby echter onmogelijk zijn, aangezien het lobbyverbod daar ambtelijk is opgesteld. Brussel heeft Nederland ook al vaker op de vingers getikt, aangezien er amper regels over zijn opgesteld.
Toch valt het mogelijk strengere beleid niet in goede aarde. Bewindslieden zeggen dat het op die manier namelijk niet aantrekkelijk is om in een nieuw kabinet te zitten. Met te strenge lobbyregels kan een minister na vertrek wijze van spreken alleen burgemeester worden, stellen betrokkenen tegen De Telegraaf.
Zo zouden oud-bewindspersonen enkel nog de keus hebben om langdurig hun wachtgeld te pakken. Maar dat schuurt, vinden betrokkenen. Wachtgeld uit de belastingpot schept namelijk een beeld van graaiende politici, schrijft de krant. Maar wanneer een oud-bewindspersoon de overstap maakt naar burgemeesterschap, spreekt men al snel over de politieke ‘baantjescarroussel’.
Toch is het lobbyverbod nodig, klinkt het achter de schermen in Den Haag. “Het kan niet dat een minister van Financiën straks aan de slag gaat als directeur van een bank”, zegt een bron. De vrees zit ‘m in het meenemen van kennis en macht naar een nieuwe werkplek.
Vrijdag zullen bewindslieden een knoop doorhakken over het lobbyverbod, waarvan ze mogelijk zelf de gevolgen voelen.

source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On this website we use first or third-party tools that store small files (cookie) on your device. Cookies are normally used to allow the site to run properly (technical cookies), to generate navigation usage reports (statistics cookies) and to suitable advertise our services/products (profiling cookies). We can directly use technical cookies, but you have the right to choose whether or not to enable statistical and profiling cookies. Enabling these cookies, you help us to offer you a better experience.